Grupa Eko-Tur Instytut Kształceni Eko-Tur Doradztwo Prawne Eko-Tur Baza Nauczycieli Edurada PrimoPsyche

Zapisz się

Warunkiem uczestnictwa jest jak najszybsze przesłanie karty zgłoszenia. Poniższy formularz poprowadzi Cię krok po kroku przez proces rejestracji na szkolenie.

Zapisz się na szkolenie

Wprowadź dane potrzebne do rejestracji osób
i potwierdzenia uczestnictwa w szkoleniu.


Wpisz koniecznie nr telefonu komórkowego,
na który przed szkoleniem przyślemy SMS-em potwierdzenie czasu i miejsca szkolenia

Dalej Anuluj

Podsumowanie wprowadzonych danych.

Zapisz się Cofnij
Newsletter
Dzielimy się naszą wiedzą z zakresu edukacji. Dołącz do naszego newslettera.
Najczęściej wybierane pozycje
-->

Intendent w placówce oświatowej - jak stworzyć smaczną i zdrową stołówkę. Żywienie dzieci i młodzieży

Uczestnicy: Intendent, kierownik stołówki, kucharka, dyrektor placówki oświatowej, właściciel i pracownicy firm cateringowych


Opis szkolenia

Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy dotyczącej prawidłowego żywienia oraz jego znaczenia w rozwoju dzieci i młodzieży.
Podczas szkolenia dowiesz się m.in. jak układać smaczne i pełnowartościowe jadłospisy zgodnie z obowiązującymi normami, a także jak wprowadzać prawidłowe nawyki żywieniowe wśród podopiecznych i uczestniczyć w ich rozwoju.
   
Szkolenie uwzględnia Rozporządzenia z dnia 26.07.2016 w sprawie grup środków spożywczych, przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane
w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.                                                                                   

Korzyści ze szkolenia


Po zakończeniu zajęć uczestnicy:
1. Potrafią zaplanować jadłospisy dla określonych grup wiekowych, uwzględniając obowiązujące normy.
2. Potrafią ustalać wartość kaloryczną jadłospisów oraz obliczać zapotrzebowanie na energię i inne składniki odżywcze względem grupy wiekowej.
3. Wiedzą, jak wprowadzać prawidłowe nawyki żywieniowe wśród podopiecznych
oraz jak zachęcać do zmian w stylu życia
4. Potrafią zaplanować żywienie względem możliwości finansowych placówki
5. Potrafią ustalić jadłospisy uwzględniające preferencje żywieniowe i zdrowotne (bezglutenowe, bezlaktozowe itp.)

Program szkolenia


1.  Prawidłowe żywienie – podstawy
2.  Jakie pomoce naukowe wykorzystać, by skomponować jadłospis – normy żywienia
3.  Dlaczego warzywa takie straszne, czyli jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców?
4.  Sytuacje specjalne – dieta bezglutenowa i bezlaktozowa
5.  Programy ułatwiające tworzenie jadłospisów
6.  Ile to kosztuje – jak ułożyć jadłospis uwzględniający stawkę żywieniową?
7.  Obliczanie zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze dla poszczególnych grup wiekowych
8.  Planowanie kilkudniowych jadłospisów w zależności od grupy wiekowej
9.  Obliczanie wartości odżywczej skomponowanych jadłospisów - ćwiczenia
10. Peer review, czyli wspólna ocena wykonanych prac
11. Krótkie powtórzenie
12. Pytania do wykładowcy
 

Uwaga!!
Uczestnicy są proszeni o zabranie ze sobą na szkolenie KALKULATORÓW

Wykładowca


Małgorzata Pielichowska - ekspert i edukator Instytutu Kształcenia EKO-TUR , absolwentka dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie jako szkoleniowiec zdobywała prowadząc warsztaty dot. otyłości wśród dzieci i dorosłych, a także jako prelegent na konferencjach naukowych i nie tylko. Interesuje się edukacją żywieniową, kształtowaniem prawidłowych nawyków żywieniowych oraz wpływem pożywienia na genom ludzki.

Koszt szkolenia

360.00 zł (koszt 1 osoby)

 

Dane kontaktowe

Nasze publikacje

NASZE PUBLIKACJE