Grupa Eko-Tur Instytut Kształceni Eko-Tur Doradztwo Prawne Eko-Tur Baza Nauczycieli Edurada PrimoPsyche

Jesteś zainteresowany szkoleniem - Zostaw swoje dane, a skontaktujemy się z Tobą.
Wyślij Anuluj
Pobierz formularz

 
Chcesz zamówić szkolenie dla Rady Pedagogicznej - pobierz formularz
 
Pobierz formularz
 

 
Chcesz zamówić szkolenie na zamówienie JST - pobierz formularz
 
Pobierz formularz

Przepisy w zakresie żywienia w placówkach oświatowych- wymogi wynikające z ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Kategoria: Zarządzanie i organizacja pracy placówki oświatowej


Opis szkolenia

Szanowni Państwo,
celem szkolenia jest zapoznanie z wymogami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Określenie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży w jednostkach oświatowych. Określenie wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych. Zobowiązania placówek oświatowych aby oferowana żywność była zgodna z normami żywienia.

Korzyści ze szkolenia


Uczestnicy szkolenia zostają zapoznani ze zmianami legislacyjnymi, aktualnymi zaleceniami żywieniowymi w placówkach oświatowych, wymaganiami dla środków spożywczych w placówkach oświatowych.

Program szkolenia


1.Istotne elementy prawa żywieniowego 
  • zmiany w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • jakość zdrowotna żywności a bezpieczeństwo żywności
2 Nowe prawo a zalecenia żywieniowe
  • karta żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w szkole
3.Cele zmian legislacyjnych
  • wymagania, ograniczenia dla środków spożywczych
  • zobowiązania placówek oświatowych ,zgodność oferowanej żywności z zaleceniami i normami żywienia
4.Zapisy regulujące przestrzeganie ustawy w zakresie przeprowadzonych zmian.
5.Ograniczenia w asortymencie produktów spożywczych
  • ograniczenie spożycia 
  • promowanie spożycia
6.Jakosc surowców i ich identyfikowalność.
  • oświadczenia żywieniowe i zdrowotne produktów spożywczych
  • źródło pochodzenia
  • identyfikowalność
7.Miejsce spożywania posiłków, wymagania sanitarne
8.Wymagania sanitarno-higieniczne bufety ,sklepiki szkolne
  • sprzedaż żywności gotowej do spożycia
  • sprzedaż żywności przygotowanej na miejscu
  • przechowywanie żywności
9.Skutki zdrowotne nieprawidłowego żywienia dzieci.
  • produkty w sklepiku a choroby dietozależne

 

Dane kontaktowe

Nasze publikacje

NASZE PUBLIKACJE