Intendent w placówce oświatowej - jak stworzyć smaczną i zdrową stołówkę. Żywienie dzieci i młodzieży. Jak planować jadłospisy dla dzieci i młodzieży uwzględniający stawkę żywieniową, zapotrzebowanie na energię i składniki w poszczególnych grupach wiekowych, sytuacje specjalne- dietę bezglutenową i bezlaktozową oraz alergie itp. Wykorzystanie programów ułatwiających tworzenie jadłospisów

07-05-2024 ONLINE 09:00 - 12:45

08-05-2024 ONLINE 09:00 - 12:45

Korzyści

Opis

Uczestnik na szkoleniu zdobędzie:

  • Umiejętność planowania jadłospisów dla określonych grup wiekowych, uwzględniając obowiązujące normy.
  • Umiejętność ustalania wartości kalorycznych jadłospisów oraz obliczania zapotrzebowania na energię i inne składniki odżywcze względem grupy wiekowej.
  • Umiejętność wprowadzania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród podopiecznych oraz zachęcania ich do zmian w stylu życia.
  • Umiejętność planowania jadłospisu pod kątem możliwości finansowych placówki.
  • Umiejętność tworzenia jadłospisów uwzględniających preferencje żywieniowe i zdrowotne (bezglutenowe, bezlaktozowe itp.).
  • Program szkolenia

    • Prawidłowe żywienie – podstawy
    • Jakie pomoce naukowe wykorzystać, by skomponować jadłospis – normy żywienia
    • Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców?
    • Sytuacje specjalne – dieta bezglutenowa i bezlaktozowa. Programy ułatwiające tworzenie jadłospisów
    • Jak ułożyć jadłospis uwzględniający stawkę żywieniową?
    • Obliczanie zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze dla poszczególnych grup wiekowych
    • Planowanie kilkudniowych jadłospisów w zależności od grupy wiekowej.
    • Obliczanie wartości odżywczej skomponowanych jadłospisów - ćwiczenia.

    Wykładowca

    Arkadiusz Mocarski

    ekspert i edukator żywieniowy, wykładowca Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, szkół policealnych, trener warsztatów kulinarnych , absolwent dietetyki i psychodietetyki, mistrz w zawodzie kucharza. Doświadczenie jako szkoleniowiec zdobywał prowadząc kursy dla intendentów, warsztatów dot. otyłości wśród dzieci i dorosłych, chorób dieto zależnych (cukrzyca, osteoporoza i inne), a także jako prelegent na konferencjach naukowych i nie tylko. Interesuje się edukacją żywieniową, kształtowaniem prawidłowych nawyków żywieniowych na każdym etapie życia człowieka.

    Szkolenia otwarte

    Cena:725,00 zł /osoba

    Co otrzymujesz w ramach szkolenia?

    Certyfikat Instytutu Kształcenia Eko-Tur

    Certyfikat Instytutu Kształcenia Eko-Tur w formie elektronicznej

    Materiały w formie książkowej

    Materiały w formie elektronicznej

    Gotowe wzory dokumentów

    Gotowe wzory dokumentów

    Możliwość zapłaty 14 dni po szkoleniu

    Możliwość zapłaty 14 dni po szkoleniu

    Polecane szkolenia dla rady pedagogicznej

    Poznaj nasze serwisy zewnętrzne

    Baza nauczycieli

    Społeczna inicjatywa
    Grupy Eko-Tur

    dowiedz się więcej
    Edurada

    Portal dla
    zaangażowanych
    w edukację
    - dla pasjonatów
    nauki i rozwoju

    dowiedz się więcej
    Primopsyche

    Niepubliczna poradnia
    psychologiczno
    - pedagogiczna

    dowiedz się więcej
    Wydawnictwo promienistych

    Wydaliśmy pierwszą książkę, poradnik
    Co robić, gdy rozmowa staje się niemożliwa.

    dowiedz się więcej

    Śledź nas